WIST JE DAT? VAN GOED SLAPEN WORD JE AANTREKKELIJKER!

Crèmes en lotions gebruiken om er beter uit te zien? Stop met smeren. Het kan een stuk makkelijker. Om aantrekkelijker te worden, moet je simpelweg goed slapen. Volgens Zweedse onderzoekers van het Karolinska Instituut heeft het aantal uren dat je slaapt, zichtbaar effect op je uiterlijk. Amerikaanse onderzoekers stellen zelfs dat weinig slapen je sociale leven kan verknoeien. Je voelt je niet alleen eenzamer en minder geneigd om met anderen contact te leggen, maar je blijkt ook ‘sociaal onaantrekkelijker’ voor anderen. Wie een slechte nacht had, ziet andere mensen sneller als een bedreiging en is minder gemotiveerd om sociaal contact te leggen. Ook kom je na een zware nacht eenzamer en minder toegankelijk over naar anderen toe. Wil je alles weten over de voordelen van een goede nachtrust? Lees dan dit artikel!   

Slapen heeft in de 24-uurs maatschappij een suf imago. Onterecht! Want als je niet slaapt, word je pas suf. Slapen is een werkwoord en dat is niet voor niets. Tijdens de slaap wordt er door je lichaam namelijk hard gewerkt en vinden er allerlei belangrijke processen plaats. Na een goede slaap zijn cellen vernieuwd en ben je minder vatbaar voor ziektes. Je brein is opgeschoond en je hebt weer ruimte voor nieuwe indrukken. Je kunt daarnaast beter met emoties omgaan, bent meer alert en voelt je energieker. En dat is nog lang niet alles! Als je genoeg slaapt ben je aantrekkelijker dan als je slaap tekort komt.

HET AANTREKKELIJKHEIDSONDERZOEK

Degenen die het voor elkaar krijgen om acht uur per nacht te slapen, zien er veel aantrekkelijker uit dan degenen die dat niet doen, zo melden wetenschappers. Aan het slaaponderzoek namen 23 gezonde mannen en vrouwen deel tussen de 18 en 31 jaar. Tijdens het onderzoek van het Karolinska Instituut in Zweden werd een panel telkens twee foto’s van de 23 jongvolwassen voorgelegd. De eerste foto was gemaakt nadat de jongvolwassenen een nacht van 5 uur slaap achter de rug hadden gehad en vervolgens 31 uren moest opblijven. Op de tweede foto stond dezelfde persoon in beeld maar dan op een moment dat diegene voldoende had geslapen. Het panel moest de 46 foto’s beoordelen op aantrekkelijkheid, vermoeidheid en gezondheid.

HET RESULTAAT

Wat bleek? Misschien een beetje een open deur, maar het gebrek aan slaap liet de proefpersonen er vermoeider uitzien, wat de proefpersoon automatisch een ongezonder uiterlijk gaf. Op basis van deze bevinding werd de proefpersoon onaantrekkelijker bevonden. Hoe gezonder de jongvolwassene er op de foto uit zag, hoe hoger het cijfer voor aantrekkelijkheid!

BUIKVET EN RIMPELS BESTRIJDEN

Moeheid blijkt dus sterk gerelateerd te zijn aan een minder gezond en minder aantrekkelijk uiterlijk. Hoewel een schoonheidsslaap vaak als een mythe wordt gezien, toont onderzoek steeds vaker aan dat voldoende slaap wel degelijk voor een aantrekkelijker uiterlijk zorgt. Daarnaast is tevens gebleken dat slaap ervoor zorgt dat rimpels in het gezicht en in de nek minder zichtbaar worden. Dit omdat mensen in de slaapstand meer zweten, wat de huid vochtig houdt en zichtbare lijnen doet verdwijnen.

Voldoende slaap blijkt ook een goede manier te zijn om buikvet te bestrijden! Minder dan vijf uur slaap per nacht slecht voor je en zorgt op de lange termijn zelfs voor een grotere kans op overgewicht. Weinig slaap beïnvloedt je voedselverwerking en je wilskracht negatief. Bijvoorbeeld omdat je, als je weinig hebt geslapen, sneller naar snelle ongezonde snacks grijpt. Meer voordelen van een goede nachtrust vind je in op deze uitgebreide pagina over slapen.

Maak van slapen dus weer je hobby en gun jezelf dat extra uurtje. En voor iedereen met een slaapprobleem is er goed nieuws, want er is iets aan te doen. Heb je last van slapeloosheid? In dit artikel krijg je 10 tips voor een goede nachtrust en lees je hoe dit tot stand komt. Slaap zo’n acht uur per nacht voor een optimale gezondheid. Het ‘schoonheidsslaapje’ heeft niet voor niets deze naam gekregen. Slaap maakt wel degelijk aantrekkelijk!


Terug naar alle artikelen