Wat je NIET moet doen in de sportschool

Wanneer je een sportschool inloopt, hangt er meestal ergens aan de muur een bordje met de huisregels die daar gelden. Sommige van die regels spreken voor zich, zoals dat je een handdoek moet meenemen en dat je moet trainen op schone binnenschoenen. Maar andere regels worden vaak niet zo duidelijk opgeschreven. Daarom geven we je graag een duidelijk overzicht van een aantal geschreven én ongeschreven regels die in (bijna) alle sportscholen gelden. Houd je hier aan, en sporten in een sportschool wordt voor iedereen een stuk fijner. 

05-07-2019 Dit blog is geschreven door Lotte 

Don’t 1: Je spullen laten slingeren

Deze eerste ‘regel’ zou eigenlijk voor zich moeten spreken: leg je gebruikte materialen netjes terug waar je ze vandaan hebt gepakt. Zo blijft de sportschool opgeruimd en overzichtelijk en kan iedereen precies vinden wat hij of zij nodig heeft. Het is ook fijn voor mensen die niet even zwaar kunnen deadliften of benchpressen zoals anderen dat misschien wel kunnen.

Als jij je superzware deadlift-materialen laat staan, moet iemand anders die misschien niet even sterk is deze éérst opruimen voordat hij of zij zelf aan de slag kan gaan. Spierpijn gegarandeerd als iemand die veel minder sterk is die zware schijven van 25 kilo moet optillen omdat jij te lui was om ze terug te leggen. Niet cool, man.

Dus, ook al ben je nog zo moe van de set die je net hebt gedaan, leg de schijven of dumbells die je hebt gebruikt gewoon even terug op hun plek. Scheelt een hoop ergernis.

Don’t 2: Geen rekening houden met de ruimte van anderen

Iets anders waar je rekening mee moet houden in de sportschool is de plek waar je een oefening gaat uitvoeren. Wat je vooral niet moet doen: op een centrale plek gaan staan waar iedereen langs moet lopen om ergens bij te kunnen. Zoals bijvoorbeeld vlak voor het rek met de dumbells. Ontzettend onhandig als iemand anders net de dumbells wil pakken waar jij net voor staat.

Kies de plek waar je je oefening gaat uitvoeren dus goed uit. Maar andersom werkt het ook: kom niet te dicht bij iemand die een oefening aan het doen is. Vaak heb je veel concentratie nodig om een oefening op de correcte manier uit te voeren. Als iemand net te dichtbij komt, ben je er al snel helemaal uit. Respecteer elkaars ruimte dus goed in de sportschool.

Don’t 3: Je apparaten toe-eigenen

Iets dat je ook vooral niet moet doen is een apparaat onnodig lang bezet houden, bijvoorbeeld doordat je aan het wisselen bent tussen twee apparaten of door de hele tijd op je telefoon te zitten terwijl je niets doet. Don’t be that guy! Het zorgt voor veel irritatie bij de andere sporters.

Het is logisch dat je tijdens het uitrusten iets te doen wil hebben of dat je snel wilt kunnen schakelen, maar vaak staat er zonder dat je het merkt iemand op je te wachten tot jij klaar bent met een apparaat. Stap dus gewoon even opzij en leg je handdoek even aan de kant zodat iemand anders de apparaten ook kan gebruiken. Als de andere persoon zijn reps gedaan heeft, kun jij weer aan de slag.

Als je even aan de kant stapt om uit te rusten, is het trouwens wel belangrijk dat je bijvoorbeeld je handdoek bij het apparaat laat liggen. Zo kunnen de andere sporters zien dat je tussen twee sets in zit en dat je dus weer de volgende in de rij bent. Anders wek je misschien de indruk dat je klaar bent, wat voor onenigheden kan leiden als je weer terugkomt, maar de materialen waarmee je bezig was zijn weg.

Don’t 4: Je gewichten op de grond laten vallen

Als laatste: als je sterk genoeg bent om zware gewichten te deadliften, dan ben je ook sterk genoeg om ze op een normale manier weer op de grond neer te leggen. Laat de gewichten niet keihard op de grond vallen. Hierdoor gaat namelijk de hele sportschool trillen en zorgt voor geluidsoverlast bij de buren. Het is alleen maar vervelend in plaats van dat mensen onder de indruk zijn van hoe sterk je bent. Leg ze dus gewoon rustig neer.

Nu weet je precies wat de meeste sportschoolbezoekers irriteert aan andere bezoekers. Wil jij meer weten over wat er allemaal wel en niet mag in onze sportschool? Lees dan eens onze huisregels

 

 

 


Terug naar alle artikelen