WAT BETEKENT EEN ONGEZOND EETPATROON VOOR JE IMMUUNSYSTEEM?

Uit onderzoek is gebleken dat een ongezond Westers eetpatroon het immuunsysteem agressiever maakt. Maar waardoor komt dit? En wat voor invloed heeft dit op onze gezondheid? Onze gemiddelde levensverwachting is de afgelopen eeuwen flink toegenomen. Deze trend lijkt momenteel doorbroken te worden. Personen die nu geboren worden zullen gemiddeld korter leven dan hun ouders. Het lijkt dat ongezonde voeding en te weinig beweging hier een grote rol in spelen! Aan de hand van de bevindingen van sportdiëtiste & personal coach Neeke Smit zullen we in dit artikel laten zien wat voor invloed een ongezond eetpatroon op onze gezondheid kan hebben.

Het immuunsysteem reageert op dezelfde manier op ongezonde voeding als bij een bacteriële infectie, zo blijkt uit een recent onderzoek op muizen. Het maakt het immuunsysteem agressief en verstoort het. Deze verandering kan op lange termijn zelfs het ontwikkelen van diabetes veroorzaken.

We weten dat het westers eetpatroon, rijk aan vetten en suikers en met weinig vezels, nadelige gevolgen heeft voor het gewicht. Onderzoek wijst uit dat ongezonde voeding ook een negatieve impact kan hebben op het immuunsysteem.

ONTSTEKINGSREACTIE

Wetenschappers aan de universiteit van Bonn plaatsten muizen op een westers dieet voor een periode van een maand. Ze ontwikkelden een ernstige ontstekingsreactie in het hele lichaam doordat de ongezonde voeding leidde tot een toename van een aantal immuun cellen in het bloed. Ongezonde voeding veroorzaakte hier dus de activatie van een groot aantal verdedigingscellen hetgeen een ontstekingsreactie teweegbrengt. Als we eten verteert ons lichaam de binnengekomen voedingsstoffen en verdedigt het zich tegen de bacteriën die meekomen. Om de kwade invloeden daarvan tegen te gaan, zet het lichaam een ontstekingsreactie in gang. Deze in principe gezonde reactie kan dus doorslaan naar een chronische ontsteking door een ongezond eetpatroon. In de muizenstudie toonden onderzoekers aan dat die ontstekingsreactie bij een gezond eetpatroon beschermend werkt. Als er sprake is van teveel en te vaak eten, blijkt de reactie juist schadelijk te worden en kan het zelfs leiden tot diabetes.

VERZWAKT IMMUUNSYSTEEM

Toen de muizen eenmaal weer hun gebruikelijk graandieet kregen verdween de acute ontsteking onmiddellijk. Echter bleef de activatie van de immuun cellen lang werkzaam. Dit kan verklaard worden doordat het immuunsysteem van het lichaam na een infectie in een soort alarmtoestand blijft zodat het lichaam sneller kan reageren bij een nieuwe aanval. Dit is vergelijkbaar met het proces bij een infectie die door een bacterie veroorzaakt wordt. Op lange termijn bleek dat het immuunsysteem steeds agressiever werd. De wetenschappers ontdekten een ‘fastfoodsensor’ in de immuun cellen. Deze sensor bestaat uit een eiwitcomplex dat besmettelijke en schadelijke stoffen herkent en vervolgens een afweersignaal afgeeft, hetgeen resulteert in het in gang zetten van de immuunreactie.

In dit artikel hebben we besproken dat recent onderzoek aan het licht brengt dat het immuunsysteem agressief reageert op een ongezond voedingspatroon. Kort door de bocht is het beste advies voor een gezond immuunsysteem: niet roken, een eetpatroon met veel fruit en groenten, regelmatig bewegen, een gezond gewicht, geen alcohol drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, voldoende slaap en maatregelen nemen om infectie te voorkomen, zoals regelmatig uw handen wassen!


Terug naar alle artikelen