WAAROM KRIJG JE STRESS VAN HET THUISZITTEN?

 

Merk je dat je sneller last hebt van een kort lontje tijdens deze quarantaineweken? Of voel je je onrustig omdat het misschien nog heel lang gaat duren voor je weer met vrienden op pad kunt? Dat is niet zo gek! Thuiszitten veroorzaakt namelijk stress. Lees deze blog om er achter te komen waar al die stress vandaan komt volgens Breinprofessor Erik Scherder. Gelukkig geeft Erik ons vanuit zijn eigen huiskamer ook wat tips om de stress van het thuiszitten een beetje te verminderen. Je mentale gezondheid is mínstens zo belangrijk als je fysieke gezondheid en daarom zetten we in deze blog voor je op een rijtje hoe je de stress van het thuiszitten kan beperken met behulp van de colleges van Erik Scherder.

Allereerst legt meneer Scherder uit dat de amandelkern (te zien in het plaatje hierboven) een sleutelrol speelt in ons brein als het gaat om angstprikkels. De amandelkern is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties, van blijdschap en verdriet tot allerlei angsten. De frontale lob is verantwoordelijk voor het afremmen van de angstprikkels van de amandelkern,
maar wanneer je voor een lange periode te veel stress ervaart functioneert de frontale lob niet meer en laat deze angstprikkels in de vrije loop. Als de amandelkern, het zogeheten ‘angstcentrum’, niet meer wordt afgeremd, dan ontstaat er een ontketening van negatieve emoties. Kortom, doordat de frontale lob de angstprikkels van de amandelkern niet meer kan beteugelen in tijden van stress en angst heb je vaker een kort lontje.

Volgens meneer Scherder zijn de overmatige angstprikkels een logisch gevolg van het thuiszitten. Er zijn volgens hem twee manieren om de frontale lob wél effectief te laten werken en dat is met zowel fysieke- alsook mentale inspanning! Het is belangrijk dat we blíjven bewegen ondanks dat we verplicht thuis moeten zitten, dat is ook nog eens goed voor het afweersysteem! Scherder benadrukt dat het dan niet eens per se hoeft te gaan om activiteiten zoals hardlopen, een marathon lopen is echt niet nodig. Onderzoek wijst uit dat matig intensief bewegen zelfs het beste werkt. De Breinprofessor raadt vooral activiteiten aan als traplopen, fietsen, tuinieren en opdrukken.

Wat betreft de mentale inspanning moet je volgens Scherder bijvoorbeeld denken aan een potje schaken. Het moet in ieder geval een activiteit zijn welke focus en inspanning vereist van je denkvermogen en die je even afleidt van de stress. Deze twee vormen van inspanning zorgen er dus voor dat je frontale lob weer goed kan functioneren en de angstprikkels van je amandelkern beter onder controle heeft.

Tot slot geeft Scherder een laatste hele nuttige muzikale tip als je je op dit moment bijzonder druk maakt om alles wat er om je heen gebeurt. Hij geeft het advies om rustige harmonische muziek op te zetten indien je je erg zorgen maakt en gespannen voelt. Zet een muziekje op wat je leuk vindt! Bij voorkeur een nummer met een rustig ritme. Wonderbaarlijk genoeg is uit onderzoek gebleken dat het systeem in de hersenen synchroniseert met het ritme van de muziek. Wanneer je je gespannen en gestrest voelt gaat je hartslag omhoog. En als je muziek luistert met een rustig ritme blijkt de dat de hartslag dus weer naar beneden zakt, volgens Scherder een hele mooie manier om weer tot rust te komen!


Terug naar alle artikelen