Verantwoord onder de zonnebank: alle do's en don'ts 

De zomer zit er bijna op. Hoewel we dit jaar in Nederland toch al niet hebben mogen genieten van écht zomerweer, schakelen doorgaans veel mensen in het najaar al snel over de zonnebank voor hun portie bruin. Maar dat roept bij velen vaak evenveel vragen op als ‘echt’ in de zon zonnen: hoe hou je het veilig? Wij hebben het voor je onderzocht.

26-08-2019, geschreven door Rosa 

First things first: we moeten toegeven dat zowel zon als zonnebank niet echt goed is voor je huid. Tenminste, als je er te vaak en te lang in gaat. Af en toe kan absoluut geen kwaad en kan ook voor heerlijke ontspanning zorgen. Maar zorg er wel voor dat je het veilig houdt. Alles met mate, zeg maar.

Goed voorbereid met zonnebankcrème

Door de vele uv-straling tijdens een zonnebanksessie, net als wanneer je op het strand ligt te bakken, beschadig je de huid. Ook als je bruine kleur na een tijdje is verdwenen, is de huid nog steeds beschadigd. Om de beschadiging van je huid te verminderen is het aan te raden om goede zonnebankcrème te gebruiken. Dit is een zonnebrandcrème, maar dan speciaal voor onder de zonnebank.

Blijf hydrateren

Je huid vernieuwt zich elke dag. Om dit natuurlijke vernieuwingsproces een handje te helpen, moet je de huid goed blijven verzorgen. Hydratatie is bij het zonnen belangrijk: smeer daarom je huid regelmatig royaal in met een voedende bodymilk of -lotion. Voor het beste resultaat smeer je ‘s ochtends én ’s avonds, maar let goed op wat de behoefte is van jouw huid. Ook is het voor je huid altijd belangrijk genoeg water te drinken.

Even wachten met douchen…

Over water gesproken, hoewel het misschien aantrekkelijk is om meteen onder de douche te springen na een zonsessie, is dit niet altijd een goed idee. Door de zonnebank droogt je huid al wat uit, wat door een douche alleen maar erger wordt. Laat daarom je huid eerst even rusten voordat je onder de douche stapt. En douche ook niet te warm, want warm water droogt je huid nog meer uit, waardoor je huid zichzelf niet goed kan herstellen.

Als je een bruiningsproduct zoals een bronzer gebruikt, is het belangrijk op te letten hoe lang deze nodig heeft om goed te werken. Deze mag je er vaak binnen een bepaalde tijd niet afspoelen omdat het anders de werking ervan vermindert.

Veel mensen denken trouwens dat je je bruine kleurtje eraf spoelt als je meteen de douche induikt na het zonnen. Dat zou te maken hebben met de melanineopname. Daar hebben we echter geen bevestigende informatie over kunnen vinden. Het lijkt ook niet logisch: melanine wordt ín de huid aangemaakt en niet eróp. En op vakantie word je nog steeds bruin terwijl je ook gewoon de zee in gaat, toch? Broodje aap-verhaal, dus.

Zonnekuurtje voor de vakantie

Als je op zomervakantie gaat (of je gaat skiën of snowboarden) is het verstandig om van te voren een zonnebankkuurtje te doen. Je huid is dan al beschermd tegen zonlicht zodat de kans op verbranden een stuk kleiner wordt. Bovendien is het wel zo leuk als je bruin aan je vakantie begint en er niet met je melkflessen hoeft bij te zitten.

Als je een maand lang één of twee keer per week onder de zonnebank gaat, kun je geleidelijk wennen aan de zon. De huid beschermt je op die manier ook beter tegen schade door zonlicht. Zie het als een soort van zonnebrandmiddel voor de huid, maar dan eentje die ook water- en zweetbestendig is!

Zon je (winter)dip de deur uit!

Een mooi tintje kan je zelfvertrouwen een echte boost geven en je dus fysiek én mentaal beter laten voelen. Maar volgens dermatoloog en wetenschapper Stan Pavel, die ruim zeventien jaar werkte bij het Leids Universitair Medisch Centrum, kan een zonnebank je ’s winters ook helpen om écht gezond te blijven.

In de maanden januari, februari en maart heeft namelijk vrijwel iedereen in Nederland een tekort aan vitamine D door het weinige zonlicht in die maanden. “Je kunt de tekorten aanvullen door het slikken van vitaminen, maar een zonnebank met vitamine D is effectiever!”, aldus Pavel.

Op onze locaties zijn ook zonnebanken te vinden. Kom eens langs en haal een muntje bij de balie!

 

 


Terug naar alle artikelen