MET DEZE TIPS BLIJF JE HELEMAAL ‘ZEN’ IN TIJDEN VAN CORONA

 

Je mentale gezondheid is cruciaal voor je eigen toekomst én voor die van ons allemaal. Want geestelijke veerkracht is een onmisbare eigenschap om in de huidige maatschappij overeind te blijven. Wat kun je zelf doen om te zorgen dat je mentaal fit blijft?  

Een mens heeft beweging nodig om gezond te blijven en zich te ontwikkelen. Door elke week minstens 150 minuten te bewegen, werk je al aan je gezondheid. Dit geldt niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal. Het gevolg is dat je beter kunt omgaan met uitdagingen in het leven. En dat is precies wat tegenwoordig wordt verstaan onder een goede gezondheid

Voldoende beweging houdt de verschillende lichaamsfuncties op peil. Het heeft daarnaast een positieve invloed op je focus en concentratie en kan zorgen voor een beter humeur. Beweging heeft in elke fase van je leven een positieve invloed, maar hoe eerder je er een gewoonte van maakt om voldoende te bewegen, hoe meer profijt je daarvan hebt.

 

Sportief bewegen levert tevredenheid en plezier op. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze een grotere kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Het inbouwen van regelmatige sportieve activiteiten kunnen zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie!

 

Lichaamsbeweging zorgt er daarnaast voor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Met andere woorden: je mentale veerkracht neemt toe. Dat is ook van belang voor de fysieke gezondheid.

 

Wetenschapper Richard Bailey ontwikkelde met collega-onderzoekers het Human Capital Model dat maar liefst 88 positieve effecten van bewegen noemt.

 

Het model bevat zes kernwaarden van sport en bewegen: fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en zelfs financieel. Dit model rangschikt de positieve mentale effecten onder de emotionele waarde van sport en bewegen.

 

Er zijn maatschappelijke ontwikkelingen gaande welke risico’s met zich meebrengen voor de collectieve, mentale gezondheid. Hier zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor! We moeten daar samen voor aan de slag. Samen beter voor onze mentale gezondheid zorgen, voor die van onszelf en die van elkaar!


Terug naar alle artikelen