Met deze 4 tips overleef jij je eerste keer in de sportschool

Misschien heb je je recent voorgenomen om meer te gaan sporten. Of misschien wilde je dat al langer en heb je nu de knoop doorgehakt. Een stap die velen als eerste zetten is die naar de sportschool. Maar dat kan best intimiderend zijn als je bij nul begint. Daarom geven we je graag wat tips om je eerste sportschoolbezoek wat gemakkelijker te maken. 

14-06-2019, dit blog is geschreven door Claudia 

Bij het sporten is het altijd aan te raden om een flesje water en een handdoek bij je te hebben. Een handdoek is vaak zelfs verplicht. Verder moet je voor jezelf bepalen hoe jij het liefst sport. Draag sportkleding die lekker zit en zet je eigen muziek op als je je daarmee beter kan focussen.

Tip 1: doe je eigen ding

Wat je je allereerst moet beseffen is dat iedereen zijn eigen route bewandelt op het pad naar gezondheid en fitheid. Laat je dus vooral niet intimideren door mannen met spieren die grommende geluiden maken en dames die hun been in hun nek kunnen leggen. Zij zijn ook ooit bij het begin begonnen. Neem het niet te serieus en doe vooral wat voor jou op dat moment fijn voelt. En vooral: begin rustig aan en bouw het langzaam op; wees geduldig. 

Tip 2: wees voorbereid

Een sportschoolbezoekje gaat altijd gepaard met wat huisregels. Die verschillen per sportschool en het is belangrijk dat je weet wat er kan en mag en wat niet. Zo mag je bij ons bijvoorbeeld niet trainen in een spijkerbroek en is een schone handdoek gebruiken altijd verplicht om de apparatuur schoon te houden. Ook is het belangrijk dat je gebruikte apparatuur even afneemt met wat desinfectiemiddel en papier. Zo blijft alle apparatuur altijd netjes schoon voor de volgende persoon. Wel zo fijn als de persoon vóór jou dat ook doet! 

Tip 3: wees niet bang om om hulp te vragen

Het concept van Fitness4me is dat je lekker zelf aan de slag kan gaan. Er loopt dus niemand in de zaal rond om je te helpen. Maar voor hulp en uitleg over apparatuur kun je altijd bij de balie terecht. Weet je niet hoe een apparaat aan moet? Dan leggen we je het graag uit. Maar wees ook niet bang om je buurman of buurvrouw om hulp te vragen! Veel mensen die sporten in de sportschool komen er al langer en weten precies hoe alles werkt. Ook zij helpen je meestal graag!

Tip 4: laat een persoonlijk schema opstellen

In sommige sportscholen zit een persoonlijk schema inbegrepen bij de intake, maar niet bij allemaal. Het is echter wel aan te raden om dit aan te vragen. Bij Fitness4me hebben we een personal trainer die een algemeen schema voor je kan opstellen of je kan helpen bij een specifiek doel. Bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde spiergroep wilt trainen, wanneer je gaat trainen voor een marathon of aan het herstellen bent van een operatie of blessure.

Weet je niet waar je moet beginnen, boek dan een sessie met een personal trainer. Zo krijg je een op maat gemaakt schema waar je zelf mee aan de slag kan en weet je ook precies hoe je de oefeningen moet uitvoeren. Zo stel je voor jezelf duidelijke doelen op en bereik je deze ook veel sneller.

Met deze vier tips kan jouw eerste dag in de sportschool niet meer stuk. Wist je dat groepslessen volgen een gezellige en laagdrempelige manier is om fit te worden? Bij onze Ladies Only Bos en Lommer Amsterdam en op onze locatie in Bussum kun je die volgen. Klik hier voor meer informatie over onze groepslessen.

 Terug naar alle artikelen